PROSPIKE | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@prospike.nl

PROspike Stingers

De PROSpike Stinger is een bewezen, innovatief voertuig-stopsysteem dat zich onderscheidt van andere spijkermatten vanwege de efficiëntie en veiligheid die het systeem biedt aan de gebruikers. De mat wordt softwarematig aangestuurd en door middel van een afstandsbediening geactiveerd. Zo komt de veiligheid van politiemensen, militairen, verkeerscontroleurs en douanepersoneel niet in gevaar. De spijkermat is toepasbaar in verschillende werksituaties. Zo kan hij worden ingezet bij verkeerscontroles, grenscontroles, het opstellen van wegblokkades of bij het staande houden van vluchtende verdachten.

Tip: download het specificatiedocument van de PROSpike. 

Een veilige werkafstand creëren

De inzet van traditionele spijkermatten brengt grote risico’s met zich mee voor de bedienaar. Een Brits onderzoek* uit 2016 toont aan dat 1 op de 6 politiemensen tijdens de inzet van een traditionele spijkermat letsel oploopt. Omdat dergelijke spijkermatten handmatig bediend worden, bevindt de bedienaar zich in de directe nabijheid van de rij- of vluchtrichting van het inkomende voertuig. Het gevaar van een aanrijding door het voertuig is altijd aanwezig.  De PROSpike Stinger is ontstaan vanuit de gedachte dat de veiligheid van de gebruiker naar een hoger niveau gebracht moest worden. Gebruikers moeten zonder gevaar voor eigen leven de spijkermat in stelling brengen om vervolgens op een veilige afstand de inzet te coördineren. De PROSpike Stinger is met een afstandsbediening tot een maximale afstand van 100 meter te activeren. Op deze manier creëren wij een veilige werkafstand. Het risico op letselschade voor de bedienaar reduceren wij op deze manier tot een minimum.

Een gegarandeerd veilige werkomgeving

Het hart van de PROSpike Stinger wordt gevormd door een Centrale Processor Unit (CPU) en een intelligente batterij. De afstandsbediening communiceert rechtstreeks met de CPU en voorziet de bedienaar continu van informatie over de systeemstatus: batterijcapaciteit, restdruk en mogelijke storingen worden direct op het lcd-scherm van de afstandsbediening weergegeven. Wanneer de afstandsbediening buiten bereik van de CPU komt, ziet de bedienaar dit eveneens direct op het lcd-scherm.  De service interval wordt softwarematig bijgehouden en via de afstandsbediening getoond.

Een afdekplaat aan de voorzijde van de PROSpike Stinger en een afgeschermde hoofdschakelaar zorgen voor een gegarandeerd veilige werkomgeving. De PROSpike Stinger is door TüV Nederland QA en CE-gecertificeerd en specifiek ontworpen om aan alle milieu- en Arbo-richtlijnen te voldoen. Met een gewicht van23 – 24 1/2 kilo mag de mat zonder aanvullende hefmiddelen door de gebruiker in- en uit een voertuig worden getild.

Diversiteit tijdens gebruik en inzetbaarheid

De PROSpike Stinger kan op de meest uiteenlopende locaties en ondergronden** worden geplaatst, ruim voordat het doelwit de locatie nadert. De CPU communiceert standaard met de meegeleverde afstandsbediening, maar kan softwarematig eveneens gekoppeld worden aan CCTV- of ANPR-systemen. Deze unieke eigenschap maakt de spijkermat ook geschikt om preventief ingezet te worden bij het bewaken van toegangswegen of locaties met strikte toelatingseisen: geregistreerde voertuigen bereiken de weg of locatie ongehinderd, terwijl ongewenste voertuigen automatisch de PROSpike Stinger activeren

De PROSpike 1600 serie:

PS-1630Y / PS-1630B

(NATO-model) Als stand alone kan de PROSpike Stinger 24 keer worden gebruikt alvorens de verwisselbare batterij moet opladen. Wanneer de unit met een vast stroompunt (auto accu / stopcontact) is verbonden, kan de PROSpike Stinger continue worden gebruikt terwijl de batterij bijlaad.  Het model 1630 kan gekoppeld worden andere eenheden, waarmee het bereik van de spijkerstrip van 5,5 naar 11 meter wordt vergroot, met gebruik van een enkele afstandsbediening. De afstandsbediening maakt gebruik van slimme technologie. Het model 1630 beschikt over een GPS-module voor met tijd- en plaats registratie. Hiermee kan het gebruik van de spijkermat exact worden vastgelegd.

De PROSpike Stinger CONCEPT II:

Met het PROSpike Stinger concept II voegen we een geheel nieuwe dimensie toe aan het concept van voertuigstopsystemen en veiligheid. Vergeleken met de PROSpike 1600-serie is de concept II maar liefst 40% lichter in gewicht, terwijl de software nog steeds activering op afstand mogelijk maakt binnen enkele seconden en tot een afstand van 100 meter.

Lichtgewicht & compact

Met iets meer dan 16 kg gewicht is de concept II de lichtste en kleinste op afstand bestuurbare, op software gebaseerde spijkermat ter wereld. Zelfs in moderne politievoertuigen waar nauwelijks plaats is voor extra uitrusting, vindt de concept II met een afmeting van 53 x 46 x 12 cm zijn plaats. Voor een vergelijking tussen de 1600 serie en de concept II

Holle spijkers voor een gecontroleerde leegloop

Een PROSpike Stinger kent twee verschillende soorten spijkermat. Het eerste model telt 96 driehoekige spijkers gemaakt van aluminium/zink die door middel van een rubberen hoes bevestigd zijn op aluminium scharen. Het tweede model bevat 125 roestvrij stalen holle spijkers die eveneens middels een rubberen hoes op de aluminium scharen zijn bevestigd.  Wanneer een voertuig over de scharen rijdt, doorboren de spijkers een of meerdere banden en worden ze uit hun hoes getrokken. De spijkers perforeren de band(en) zodat deze gecontroleerd leeglopen. Afhankelijk van het type voertuig en gereden snelheid zijn de banden in de meeste gevallen binnen 200 meter volledig leeg.

Uitvoerige tests op het politie-oefencircuit in Lelystad toonden aan dat de PROSpike spijkermat veilig en effectief gebruikt kan worden op diverse voertuigen en ondergronden. Klik op onderstaande links om de video’s te zien:

Geen bijzonder onderhoud

De PROSpike Stinger is onderworpen aan veldtesten, duurtesten en valtesten. Op basis hiervan is een onderhoudsschema vastgesteld dat softwarematig werd ingegeven. De afstandsbediening waarschuwt de gebruiker automatisch wanneer onderhoud gewenst is. De PROSpike Stinger is daarnaast onderhoudsarm: het volstaat om modder en zand na gebruik te verwijderen en daarna de bewegende onderdelen met het voorgeschreven onderhoud product licht in te spuiten.

Uitgereden holle spijkers vervangt de gebruiker eenvoudig zelf. De PROSpike Stinger wordt standaard geleverd met 10 extra spijkers en bijbehorende rubberen hoezen. Het bijbestellen van deze hoezen is vanzelfsprekend mogelijk. Bij normaal gebruik bedraagt de garantie op de PROSpike 24 maanden.

*           bron: BBC news 07/01/2016

**         Test wezen uit dat de PROSpike correct functioneert op ondergrond van onder meer (aangereden) zandpaden, kinderkopjes, klinkers en bitumen.

Bestellen

De PROSpike Stinger is een product waarmee gevaarlijke situaties op de weg op een veilige manier worden beëindigd. Daarnaast is het systeem uitstekend te gebruiken in combinatie met (semi-)permanente wegafsluitingen bij evenementen, perimeter beveiliging of beveiliging van kritieke infrastructuur.  Heeft u een vraag, wilt u een bestelling plaatsen of heeft u behoefte aan een demonstratie? Neemt u dan gerust contact met ons op of download het specificatiedocument 1600 serie / specificatiedocument concept II