PROSPIKE | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@prospike.nl

PROSpike spijkermatten nu nog effectiever

Sinds de introductie van PROSpike spijkermatten tijdens de prestigieuze vakbeurs DSEI Londen in 2015 is het geweldsspectrum binnen onze samenleving ingrijpend veranderd. Als PROSpike verkeren wij in de gelukkige omstandigheid gebruik te kunnen maken van de een team van specialisten binnen ons moederbedrijf PROCentrum. Deze specialisten monitoren de internationale ontwikkelingen op het gebied van risico- en gevaarbeheersing continu teneinde opleidingsprotocollen hierop nauwkeurig af te stemmen. Mede hierdoor zijn de ingenieurs van PROSpike in staat om soft- en hardware van onze spijkermatten steeds up-to-date te houden en aan te passen aan de wens van de eindgebruikers.

Voor de Londense politie was het gebruik van onze, op afstand bedienbare en met GPS uitgeruste, PROSpike spijkermat eigenlijk vanaf de introductie al een uitgemaakte zaak. Er was of is immers geen vergelijkbaar spijkermat systeem beschikbaar dat zo veilig en efficiënt inzetbaar is om achtervolgingen te beëindigen. Met de aankoop van PROSpike 1630 units en een doelgerichte inzet tijdens ‘operation Venice‘ is het aantal berovingen met gebruik van motorfietsen gehalveerd. De agenten werkzaam binnen deze zogenaamde Scorpion teams zijn zeer enthousiast over het gebruik van PROSpike spijkermatten getuige de tweets na diverse succesvolle inzetten en aanhoudingen.

De afgelopen zes maanden zijn de ingenieurs van PROSpike specifiek bezig geweest met het nog verder verbeteren van de nagels in de spijkermat. Hoewel inzet van de oude nagels bij vrijwel alle voertuigen succesvol bleek, lag er volgens ons toch nog ruimte voor verbetering. Met name waar het motorfietsen en vrachtauto’s betrof waren onze ingenieurs van mening dat de inzet van spijkermatten nog effectiever kon door de vorm van de nagels aan te passen.

Na een uitvoerig proces van testen en (her)ontwikkelen werden recentelijk de laatste praktijktesten uitgevoerd. Een speciaal onderzoeksteam van de Nederlandse politie, onder andere gespecialiseerd in motorongevallen, stelde een motorfiets alsmede testapparatuur beschikbaar beschikbaar teneinde zoveel op veilige en verantwoorde wijze mogelijk data vast te leggen.

De resultaten overtroffen zelfs onze stoutste verwachtingen. De banden van de personenauto en de motorfiets werden door meerdere nagels gepenetreerd waardoor deze direct leegliepen. Tegen de verwachting in, bleken ook de vrachtwagenbanden niet bestand tegen de nieuwe spijkers. Direct nadat de vrachtauto over de PROSpike spijkermat reed werden de voor- en achterbanden door meerdere spijkers gepenetreerd. Door de aangepaste constructie van de nagels stonden ook de vrachtwagenbanden binnen luttele seconden zonder lucht op de velg.

Omdat we wilden weten of het mogelijk zou zijn om met de vrachtwagen onder deze omstandigheden nog verdere schade aan te richten, werd tevens onderzocht hoe de lek gestoken banden zich zouden houden wanneer met voertuig verder werd gereden. Het resultaat werd direct duidelijk. Zelfs stapvoets rijdend bleek het niet mogelijk om de weg met de vrachtauto te vervolgen. Binnen afzienbare afstand liepen de banden van de velg waardoor het voertuig -noodgedwongen- stil gezet moest worden.

De nieuw ontwikkelde nagel vormt daarmee een efficiënte extra barrière in de beveiliging van kritieke infrastructuren, maar ook bij het beschermen van burgers tijdens evenementen.

Tijdens DSEI 2019 presenteert PROSpike de nieuwe spijkermat alsmede de PROSpike QR. Meer informatie over onze deelname aan DSEI vindt u hier. Wilt meer weten over de PROSpike spijkermatten of wenst u -vrijblijvende- demonstratie bij u op locatie? Neem dan hier contact op met ons kantoor in Best. Onze medewerkers helpen u graag verder.