PROSPIKE | DE WAAL 5 | 5684 PH BEST

+31402060001 info@prospike.nl

PROSpike toegevoegd aan standaard uitrusting politie Sleeswijk-Holstein

KIEL | De politie van Sleeswijk-Holstein heeft voor 15,3 miljoen euro nieuwe en betere uitrusting aangeschaft ter voorbereiding op een mogelijke terroristische aanslag. Dat was nodig omdat reguliere politieagenten meestal de eersten zijn die reageren op een incident of terroristische aanslag, zei minister Hans-Joachim Grote (CDU) onlangs bij zijn bezoek aan de politie in Kiel.

Innoverende opbergsystemen voor surveillance auto’s

In elke patrouillevoertuig is een geavanceerd laadsysteem geïnstalleerd waarmee de surveillerende agenten snel toegang krijgen tot hun nieuwe uitrusting en gebruiksapparatuur. Bovendien krijgt elke politie-eenheid in Sleeswijk-Holstein een aanhanger voorzien van alle noodzakelijke middelen om een controlepost veilig en efficiënt op te kunnen zetten. In totaal zijn er 14 aanhangers aangekocht.

Elke aanhanger is voorzien van twee PROSpike units (model 1630, red.)  die binnen enkele seconden een meters lange mat met aluminium spijkers lanceert. Bestuurders die weigeren gevolg te geven aan een stopteken en met hun auto over deze mat rijden, lopen het risico meerdere spijkers in hun banden te krijgen waardoor het voertuig binnen een afstand van 100 tot 200 meter stil staat.

Kijkend naar mogelijke terroristische aanslagen, zei Thiede: “Niemand hoopt dat een dergelijke situatie zich voor zal doen, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren dan is onze politie daarop zeer goed voorbereid; de burgers kunnen erop vertrouwen.”

bron: SHZ.de

In 2017 startte het de politie in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein een pilot met PROSpike spijkermatten. De eerste units werden in gebruik genomen door speciale politiediensten die ze gebruikten voor heimelijke operaties en gedwongen stops. Na een succesvolle evaluatie eind 2017 kocht de directie politie 28 PROSpike voor dagelijks gebruik door reguliere politie-eenheden en ten behoeve van statische beveiliging zoals ingeval van evenementen of bij het inrichten van controleplaatsen .

Om ervoor te zorgen dat de units onder de meest uiteenlopende omstandigheden kunnen worden gebruikt, heeft Sleeswijk Holstein gekozen voor het model 1630. Hiermee heeft de politie een unit aangekocht die is voorzien van een krachtige, vervangbare accu die de compressor gedurende 24 cycli voldoende vermogen levert. Omdat de afstandsbediening  meerdere PROSpike units tegelijk kan aansturen, is dit model bij uitstek geschikt voor grotere controlepunten waarbij het mogelijk moet zijn om meerdere rijstroken gelijktijdig af te sluiten. De GPS-eenheid registreert zorgvuldig de locatie, de datum en het tijdstip van gebruik. Deze gegevens kunnen eventueel worden gebruikt als aanvullend bewijs voor het proces verbaal.